27.11.2015

Nový Jičín získal další ocenění. Město se v ekologické soutěži O keramickou popelnici stalo Skokanem roku v množství vytříděného odpadu. Soutěž organizuje Moravskoslezský kraj s obalovou společností EKO-KOM. 11. ročníku celokrajské soutěže se zúčastnilo 299 obcí a měst. Nový Jičín byl ohodnocen za to, že dosáhl největšího zlepšení v separaci plastu, papíru, skla a kovů ze všech soutěžících oproti předešlému roku.

„Od pořadatelů soutěže jsme převzali cenu v podobě keramické popelnice za mimořádné meziroční výsledky celkového množství tříděného sběru využitelných odpadů. Poděkování patří zejména občanům, kterým není lhostejné životní prostředí,“ uvedla Marta Kiššová z odboru životního prostřední novojičínské radnice.

Město se vloni rozhodlo ještě více lidi motivovat k třídění dále využitelných odpadů. Navýšilo počty sběrných nádob na plast, papír, sklo a kovy o čtyři desítky kusů, takže nyní mají občané k dispozici 326 veřejných kontejnerů. V roce 2014 úřad také zavedl novinku, tašky na tříděný odpad, a začal je domácnostem na požádání bezplatně vydávat.